Dziś zapraszam na pyszne curry z kurczakiem i dynią.
Do przyprawiania dania użyłam gotowej pasty Madras Pataks.
Jest to pasta przyprawowa ze skoncentrowanych przypraw.
Pasty można wykorzystać na wiele sposobów, od przystawek po dania główne.
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- 700 g dyni
- 1 opakowanie pasty Madras Paste Pots
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól
dodatkowo
- ryż
Wykonanie:
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę pokroiłam w półplasterki, a czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i usmażyłam kurczaka. W garnku rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę z czosnkiem, zeszkliłam. Następnie dodałam pastę przyprawową Madras Paste Pots, dynię, smażyłam przez 5 minut. Następnie podlałam wodą(można dolać mleka kokosowego) Po 5 minutach dodałam kurczaka i dusiłam aż dynia była miękka, woda odparowała, a sos ładnie się zagęścił. Na koniec dodałam posiekaną kolendrę. W między czasie ugotowałam ryż w osolonej wodzie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz