Strony

Kategorie

Lasagne





 




Lazania to  danie dla tych co kochają makaron.

By zrobić sobie to pyszne i proste danie potrzebujemy, tylko

 dobrej jakości mięso mielone, pomidory i parmezan. 





Składniki:
  • makaron lasagne
sos boloński
  • 700 g mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów
  • 200 g parmezanu
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
beszamel
  • 0,5 L mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Marchewkę, seler ścieram na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz, szklę cebulę razem z czosnkiem. Następnie dodaję marchewkę, seler, smażę 5 minut i dodaję mięso. Mięso smażę do momentu aż nabierze brązowego koloru. Dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Duszę przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W między czasie robię beszamel. W garnku rozgrzewam masło, dodaję mąkę i energicznie mieszam, by się składniki dobrze połączyły. Smażę przez ok 2 minuty i wlewam mleko, ciągle mieszając. Gotuję do momenty, aż sos zgęstnieje, doprawiam do smaku. Do prostokątnej żaroodpornej formy wylewam kilka łyżek beszamelu, układam makaron, na to warstwę sosu bolognese, następnie beszamel i posypać parmezanem. I tak układam warstwy, aż do wyczerpania składników. Formę wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C i piekę przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć na 5-10 minut.


Smacznego!














 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz