Strony

Kategorie

Drożdżowe pierożki z mięsem









Pyszne, chrupiące pierożki drożdżowe z mięsem.,

doskonale nadają się do czerwonego barszczu.

Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, więc

śmiało możecie je zabrać jako drugie śniadanie do pracy.






Składniki:

ciasto
  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 

farsz
  • 750 g mięsa gotowanego (z rosołu)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka oregano
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • jajko do posmarowania


Wykonanie:


Mleko podgrzewam,  by było letnie. Do miski wrzucam rozkruszone drożdże, posypuję cukrem i wlewam połowę mleka oraz 2 łyżki mąki. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki, mieszam. Gdy wszystko ładnie się połączy, przekładam na blat posypany mąką i zagniatam ciasto, aż będzie gładkie i ładnie odchodziło od rąk. 
Ciasto przykrywam i odkładam w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Mięso mielę przez maszynkę. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę z czosnkiem. Do miski przekładam mięso, dodaję cebulę z czosnkiem, oregano i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 
Gdyby farsz, był za suchy dolać trochę rosołu.
Po godzinie wyjmuję ciasto i dokładnie zagniatam. Dzielę na mniejsze kawałki i każdą rozwałkowuję, na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinam kółka za pomocą szklanki. 
Na każdy krążek układam farsz i zlepiam brzegi pierożków.
Pierożki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Piekę w 180° przez 15 minut, aż pierożki będą miały ładny złoty kolor. 


Smacznego!









 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz