Pyszne, chrupiące pierożki drożdżowe z mięsem.,
doskonale nadają się do czerwonego barszczu.
Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, więc
śmiało możecie je zabrać jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
ciasto
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
farsz
- 750 g mięsa gotowanego (z rosołu)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżka oregano
- sól, pieprz
dodatkowo
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
Mleko podgrzewam, by było letnie. Do miski wrzucam rozkruszone drożdże, posypuję cukrem i wlewam połowę mleka oraz 2 łyżki mąki. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki, mieszam. Gdy wszystko ładnie się połączy, przekładam na blat posypany mąką i zagniatam ciasto, aż będzie gładkie i ładnie odchodziło od rąk.
Ciasto przykrywam i odkładam w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Mięso mielę przez maszynkę. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę z czosnkiem. Do miski przekładam mięso, dodaję cebulę z czosnkiem, oregano i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Gdyby farsz, był za suchy dolać trochę rosołu.
Po godzinie wyjmuję ciasto i dokładnie zagniatam. Dzielę na mniejsze kawałki i każdą rozwałkowuję, na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinam kółka za pomocą szklanki.
Na każdy krążek układam farsz i zlepiam brzegi pierożków.
Pierożki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Piekę w 180° przez 15 minut, aż pierożki będą miały ładny złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz