Strony

Kategorie

Królik w sosie własnym









Duszony królik w sosie własnym, to moja propozycja 

na pyszny, niedzielny obiad w gronie najbliższych.

Mojego królika podałam z tartymi kluskami i czerwoną kapustą





  • 1 królik
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • masło do smażenia
  • 2 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Królika myję, osuszam, dzielę na mniejsze kawałki i oprószam solą i pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso z każdej strony. Dodaję cebulę z czosnkiem, smażę przez 3-4 minuty. Po tym czasie dolewam wody/bulionu tylko tyle, by przykryć mięso. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz rozmaryn. Przykrywam i duszę na małym ogniu do miękkości mięsa przez około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie, zagęszczam sos. Mąki mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję. Na koniec całość doprawiam do smaku solę i pieprzem.


Smacznego:)














1 komentarz:

  1. Witam. Tego szukałem ... to mi przypomina danie jakie dosłownie robiła przed 50 latami !!! moja mama . Niepowtarzalny smak , super . Dziękuję bardzo i na pewno za 2-3 dni zrobię obiad z tego przepisu .

    OdpowiedzUsuń