Kotlet schabowy z pieczarkami i żółtym serem,
to taka bardziej urozmaicona wersja tradycyjnego schabowego.
Niewiele więcej przy nim roboty, więc warto spróbować.
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 400 g pieczarek
- 6 plastrów żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- mąka pszenna do oprószenia
- bułka tarta do panierowania
- smalec + masło
- słodka czerwona papryka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyłam, osuszyłam i rozbiłam tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyłam solą, pieprzem oraz słodką papryką. Do miseczki wbiłam jajka i roztrzepałam widelcem. Każdy kawałek mięsa obtoczyłam najpierw w mące, strzepując nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Cebulę i pieczarki pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulę z posiekanym czosnkiem. Następnie dodałam pieczarki, doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dusiłam do miękkości pieczarek. Na patelni rozgrzałam smalec, smażyłam kotlety na średnim ogniu na złoty kolor z jednej strony, następnie obróciłam i nałożyłam pieczarki oraz plaster sera. Smażyłam, aż kotlet się ładnie zarumieniły z drugiej strony.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz