Zapraszam na pyszny, aromatyczny gulasz z kurczaka.
To pomysł na szybki obiad, bo zrobicie go w 30 minut.
Idealny do makaronu czy ryżu.
Składniki:
- 700 g filetu z kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 100 ml śmietany 18%
- masło klarowane/olej
- mąka pszenna
- kawałek imbiru ( 2 cm)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę/paski. Do miski przełożyć mięso, dodać paprykę słodką, ostrą, kurkumę oraz sól i pieprz, wymieszać. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Obrać warzywa i umyć. Marchewkę pokroić w kostkę, a cebulę w półksiężyce. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso oprószyć mąką i obsmażyć. Dodać imbir, cebulę i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać marchewkę, posiekany czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie, smażyć przez 5 minut. Wlać wody, a jeżeli mamy bulion to bulionu tylko tyle, by przykryć całość. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodać groszek i zahartowaną śmietanę (do kubka wlać śmietanę, trochę gorącego płynu) wymieszać . W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz