Pyszne, chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami,
do tego filiżanka barszczu czerwonego
i nic więcej mi nie potrzeba.
Składniki:
ciasto na naleśniki tu
- 500 g kapusty kiszonej
- 400 g pieczarek
- cebula
- olej
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1.2 łyżki majeranku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
dodatkowo
- 2-3 jajka
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody, dusze około 25 minut. Cebulę i pieczarki kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę cebulę, następnie dodaję pieczarki i duszę do miękkości. Do ugotowanej kapusty dodaję przesmażone pieczarki, doprawiam do smaku solą i pieprzem, Całość dokładnie mieszam i duszę jeszcze przez 5 minut. Farsz studzę. W między czasie smażę naleśniki. Na każdy naleśnik na całość nakładam farsz i zwijam. W misce roztrzepuję jajka, dodaję mleko i odrobinę soli, mieszam. Następnie każdy krokiet panieruję w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz