Lubicie kaczkę? Bo ja bardzo, nawet już o tym nie raz pisałam.
Dzisiejszy przepis to kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami, wyszła przepyszna.
Koniecznie spróbujcie zrobić kaczkę z tego przepisu.
Tu znajdziecie przepis na kaczkę faszerowaną kaszą i kapustą
- 1 kaczka 2,5 kg
- 3 jabłka
- 100 g suszonej żurawiny
- majeranek
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem oraz majerankiem również w środku. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, przełożyć do miski, dodać żurawinę i posypać majerankiem, wymieszać. Nafaszerować kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny i 45 minut.
Po upieczeniu pozostawić kaczkę na 15 minut by odpoczęła, a soki równomiernie rozłożyły się po całym mięsie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz