Pyszna, kolorowa sałatka z zielonych szparagów z jajkiem i pomidorem,
to moja dzisiejsza propozycja na zdrową kolację.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- 2 duże pomidory
- 150 g mix sałaty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- cukier/miód
- sól , pieprz
Wykonanie:
Szparagom oderwać zdrewniałe końce, obrać. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić i pokroić na 3-4 cm kawałki. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Pomidora pokroić w większą kostkę. Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny, musztardę i doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Sałatę rozłożyć na talerzu. Na nią poukładać pomidor, szparagi oraz jajka. Całość polać przygotowanym sosem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz