Dzisiejszy przepis, to prosty przepis na szybką i pyszną zupę
z zielonego kalafiora ROMANESCO z kaszą manną.
A tu zapraszam na chrupiącą sałatkę z kalafiora
Składniki:
- 500 g skrzydełek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1/2 pora
- 1 kalafior romanesco
- 3-4 ziemniaki
- 4 łyżki kaszy manny
- 150 ml śmietany 12%
- natka pietruszki
- 2 liście laurowa
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Zalać 2,5 l wody, zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Dodajemy warzywa do garnka i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie kalafior dzielimy na różyczki, a ziemniaki kroimy w kostkę. Z gotowego wywaru wyjąć mięso. Dodać ziemniaki, a po około 7 minutach dorzucić kalafior i wsypać kaszę manną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W kubku wymieszać śmietanę z wywarem i wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz