Strony

Kategorie

Placki ziemniaczane









Placki ziemniaczane to prosta potrawa przygotowana z tartych ziemniaków.

Pyszne, chrupiące przez wszystkich znane i lubiane.

Można podawać ze śmietaną, sosem, gulaszem albo zajadać w wersji solo.

Dla mnie takie bez dodatków są najlepsze! 









Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej/smalec
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Ziemniaki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli będą miały trochę wody można ją odlać, albo dosypać 1 łyżkę mąki pszennej. Dokładnie wymieszać całą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i nakładać łyżką masę ziemniaczaną. Smażyć z obu stron na rumiano.

Smacznego:)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz