Placki ziemniaczane to prosta potrawa przygotowana z tartych ziemniaków.
Pyszne, chrupiące przez wszystkich znane i lubiane.
Można podawać ze śmietaną, sosem, gulaszem albo zajadać w wersji solo.
Dla mnie takie bez dodatków są najlepsze!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej/smalec
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli będą miały trochę wody można ją odlać, albo dosypać 1 łyżkę mąki pszennej. Dokładnie wymieszać całą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i nakładać łyżką masę ziemniaczaną. Smażyć z obu stron na rumiano.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz