Kaczkę często gości na naszym stole, bo bardzo ją lubimy.
Tak więc dziś dzielę się szybkim przepis na mięciutką,
soczystą pierś z kaczki. Tak przygotowana,
będzie idealnym daniem niedzielnym w gronie najbliższych.
Tu znajdziecie przepis na kaczka z jabłkami
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- sok z 1/2 pomarańczy
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, naciąć w kratkę skórę. Całą pierś natrzeć solą , pieprzem i i skropić sokiem z pomarańczy. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Na suchą, zimną patelnie kładziemy mięso skórą do dołu, ustawiamy płomień na średnią moc. Od momentu gdy zacznie się wytapiać tłuszcz mięso smażymy 8 minut. W tym czasie skórka się zarumieni, a cały tłuszcz wytopi. Następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne
5 minut. Kaczkę ściągamy z ognia i odstawiamy na 5 minut, by odpoczęła.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz