Dziś zapraszam na cudowną, sezonową zupę
z zielonymi szparagami i aromatycznym
koperkiem. Powiem tylko, że było pysznie,
zdrowo i kolorowo.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 L bulionu
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 5 łyżek kaszy manny
- koperek
- sól, pieprz
- Wykonanie:
Marchewkę, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę razem z marchewką. Całość zalać bulionem, zagotować. Dodać ziemniaki, gotujemy 10 minut. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć główki. Do zupy dodać łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy kaszę manną, główki szparagów i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy przez 3-4 minuty. Koperek drobno posiekać, dodać do zupy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz