Łosoś pieczony z sosem musztardowym
to przepis na szybki i smaczny obiad.
Moją rybę podalam z kaszą jaglaną
i białą kapustą.
Składniki:
- 600 g filetu z łososia
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki musztardy dijon
- sok z 1/2 cytryny
- olej
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- miód
- sól, pieprz
Wykonanie:
Filet łososia podzielić na porcje. Skropić cytryną, posolić, popieprzyć, wstawić na 15 minut do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć łososia, delikatnie posmarować olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnik do 180°C i pieczemy ok 17-20 minut.
Śmietanę wlać do rondelka, zagotować. Dodać musztardę, gotować kilka minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz