Kurczak w sosie własnym to szybki,
łatwy a przede wszystkim pyszny pomysł na
obiad. Idealnie pasyje do kaszy, ziemniaków
czy ryżu. Ja podałam z ziemniakami i surówką
z kapusty pekińskiej.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskie
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- majeranek
- słodka czerwona papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć. Każdy kawałek natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz obsmażyć mięso. Gdy mięso będzie na drugiej stronie dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszklić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do mięsa, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz