Dziś przepis na kolorową galaretkę z indyka
z marchewką i groszkiem. Taka przystawka
to nieodzowny element przeróżnych imprez.
A może macie ochotę na galaretkę
Składniki:
- 2 golonki z indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1/2 puszki groszku
- 50 g żelatyny
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie obać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięsko będzie miękkie, przecedzić wywar i wyrazie potrzeby doprawić do smaku. Odlać 2 litry wywaru, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Marchewkę pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Mięso obrać i pokroić w kostkę. Przygotować blaszkę/pojemnik. Na dno wyłożyć listki pietruszki, na to marchewkę, groszek i na koniec mięso. Całość zalać wywarem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową galaretką pokroić na kawałki. Skropić octem lub cytryną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz