Pyszna, aromatyczna zupa pieczarkowa z
ziemniakami. Jeżeli lubicie zabielaną to śmiało
dodajcie śmietany. A tu zapraszam na
Składniki:
- 2 L bulionu drobiowego
- 600 g pieczarek (użyłam brązowych)
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- masło do smażenia
- pietruszka/koperek
- sól, pieprz
Marchewkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, a cebulę w półksiężyce. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę z marchewką. Następnie wrzucić pieczarkami, przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującego wywaru dodać pokrojone ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprze. Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem posypać zielenią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz