Kolejny przepis na wykorzystanie cukinii.
Sam przepis jak i przygotowanie jest banalnie
proste. Do bigosu możecie użyć dowolnej
cukinii, a pomijając w przepisie kiełbasę
powstanie pyszne wegetariańskie danie.
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 5 pomidorów
- 400 g ulubionej kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka z
- słodka czerwona papryka
- sól, pieprz
Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a cukinię i kiełbasę pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z kiełbasą, podsmażyć. Dodać marchewkę, posiekany czosnek, przesmażyć. Następnie dodać cukinię, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz do smaku. Całość smażę przez 5-7 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę przez 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz