Dziś przepis na kotleciki z ryżu z pieczarkami.
Takie kotlety świetnie sprawdzą się
jako sycący, bezmięsny obiad.
Do tego są bardzo szybkie i łatwe do zrobieni.
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 500 g pieczarek
- 50 g żółtego sera
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przełożyć do miski, wystudzić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki razem z cebulą, pod koniec dodać posiekany czosnek, chwilę całość przesmażyć. Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. Do ryżu dodać cebulę z pieczarkami, ser, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz