Dziś na blogu przepis na wegetariańskie
kotleciki z ryżu z bakłażanem. Kotleciki są nie
tylko bardzo smaczne, ale również łatwe i
szybkie do zrobienia. Do tego bardzo sycące,
polecam.
kotleciki z ryżu z bakłażanem. Kotleciki są nie
tylko bardzo smaczne, ale również łatwe i
szybkie do zrobienia. Do tego bardzo sycące,
polecam.
Składniki:
- 150 g ryżu
- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- olej do smażenia
- bułka tarta
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bakłażany pokroić w plastry, każdy posolić. Odłożyć na 15 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć bakłażan. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Do ryżu dodać bakłażan, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Całość doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz