Pyszna, zdrowa i bardzo pożywna zupa
z ciecierzycą i makaronem.
Idealna na chłodne zimowe dni.
Składniki:
- 2 L bulionu
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- majeranek
- sól, pieprz
dodatkowo
- ok 150 g makaron
Wykonanie:
Warzywa wszystkie umyć. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę w kostkę a paprykę w paseczki. W garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę z marchewką. Następnie dodać paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę chwilę jeszcze całość podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Gotować 10 minut. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Do garnka dodajemy ciecierzycę, majeranek, przecier pomidorowy oraz makaron. Gotujemy do miękkości doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz