Uwielbiam mięso mielone bo można z niego
wyczarować przeróżne pyszności. Dziś naszło
mnie na kotlety mielone takie szybkie i proste.
A żeby nie były takie zwyczajne
nafaszerowałam je serem feta.
Całość podałam z ryżem i sałatką z białej
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g fety
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę, czosnek pokroić w kostkę, zeszklić. Bułkę namoczyć w mleku/wodzie, odcisnąć. Fetę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać cebulę, bułkę, jajko. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę i spłaszczamy. Na każdy nakładamy kawałek fety i sklejamy formując kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią. Smacznego!
Przepyszne ,ostatnio robiąc gołąbki pomyliłam składniki i dałam fete i wyszły pyszne kotleciki ,a przepis zabieram Kasiu
OdpowiedzUsuń