Pyszne, rozpływające się w ustach bitki
wołowe w sosie własnym podane z
to mój ulubiony zestaw obiadowy.
Składniki:
- 700 g wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 litra bulionu wołowego
- 2/3 szklanki czerwonego wina
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- słodka czerwona papryka
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy delikatnie rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso. Następnie mięso przełożyć do garnka, a na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem. Cebulę, liść laurowy, ziele angielskie dodać do mięsa. Przyprawić słodką papryką i pieprzem. Całość zalać gorącym bulionem(wodą), wlać wino, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Wrazie potrzeby uzupełniamy bulionem/wodą. Na koniec gdy mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz