Dziś przepis na szybką i pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, boczkiem,
papryką i marchewką. Do takiej zapiekanki możecie dodać to co akurat macie
w lodówce, jakieś resztki wędliny, pieczarki czy cukinię.
Składniki:
- 6-8 ziemniaków
- 500 g kiełbasy, boczku
- 2-3 marchewki
- 3 papryki czerwone
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300 g sera żółtego, mozzarelli
- olej do smażenia
- gałka muszkatołowa
- czerwona mielona papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, zalać gorącą wodą i ugotować, nie rozgotować. Następnie wystudzić i obrać. Boczek, kiełbasę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać tluszcz, wrzucić kiełbasę, boczek i cebulę, podsmażyć. Następnie dodać marchewkę i smażyć przez 5 minut, po tym czasie dorzucić paprykę i całość razem smażyć przez kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podzielić na dwie części. Ziemniaki pokroić w plastry, również podzielić na dwie części. Ser zetrzeć na tarce. Blachę wysmarować olejem wyłożyć plasterki ziemniaków, posypać je gałką muszkatołową na to wyłożyć połowę zawartości garnka i posypać serem. Z pozostałych składników zrobić kolejną warstwę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekamy do momentu roztopienia sera. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz