Dziś zapraszam na babkę Zebra, która jest szybka i bardzo łatwa do zrobienia. Babka wyszła puszysta, wilgotna i bardzo pyszna. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki wody
- 1 szklanka oleju
- szczypta soli
Wykonanie:
Z mąki odłożyć 4 łyżki. Resztę mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę. Nie przerywając ubijania, dodać na przemian po 2 łyżki mąki, oleju i wody. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę, do drugiej kakao. Zmiksować do połączenia składników. Blaszkę 24×28 wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Na środek blaszki na przemian wlać po 4 łyżki masy ciemnej i jasnej aż do końca całej masy. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz