Pyszne paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z orzechami i rodzynkami.
Do masy można również dodać wiórków kokosowych, a z wierzchu polać lukrem.
Tak więc zapraszam na ekspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy:)
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskie
- ok 200 g masy makowej
- garść orzechów
- garść rodzynek
- jajko
Wykonanie:
Do masy makowej dodać orzechy, rodzynki i wymieszać. Białko roztrzepać. Ciasto rozwinąć, posmarować białkiem. Następnie na jednym z nich rozsmarować masę makową i przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski ok. 2 cm. Każdy pasek chwycić z dwóch stron i zwinąć w spiralę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy paluchy. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200ºC i pieczemy przez 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz