Strony

Kategorie

Zupa kalafiorowa









Dziś bardzo prosty przepis na zupę kalafiorową, zabielaną śmietaną

 z ziemniakami i marchewką. O tej porze roku mi osobiście zupy najlepiej 

smakują są takie rozgrzewające i sycące.






Składniki:
  • 2 L bulionu
  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 12%
  • koperek
  • masło
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Marchewkę, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior i gotujemy do miękkości warzyw.  Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, dokładnie wymieszać) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem. 
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz