Dziś bardzo prosty przepis na zupę kalafiorową, zabielaną śmietaną
z ziemniakami i marchewką. O tej porze roku mi osobiście zupy najlepiej
smakują są takie rozgrzewające i sycące.
Składniki:
- 2 L bulionu
- 1 kalafior
- 2 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 12%
- koperek
- masło
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, dokładnie wymieszać) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz