Kapusta z grochem to tradycyjne danie, które gości na wielu polskich stolach
w czasie wigilii. Przygotowanie jest bardzo proste wystarczy ugotowany groch
połączyć z kapustą kiszoną i odpowiednio doprawić. Prosto i smacznie :)
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g grochu łuskanego
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Groch przepłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc. Następnego dnia groch ugotować w wodzie w której się moczył do miękkości, uważając by się nie rozgotował. Kapustę pokroić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą tylko tyle by ją przykryła. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem (można dodać majeranek, kminek) i jeszcze chwilę razem całość dusimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz