Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami to obowiązkowa potrawa na moim
świątecznym stole. Nie wyobrażam sobie, że mogło by jej wtedy zabraknąć.
Taka kapusta będzie również doskonałym dodatkiem jako farsz
do pierogów, uszek czy krokietów.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 70 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- masło
- kminek
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby zalać wodą, odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie grzyby ugotować w wodzie w której się moczyły. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, wlać wywar z ugotowanych grzybów i dolać wody tyle by przykryła kapustę. Gotować na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby dolewać wody. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Gdy kapusta będzie miękka, a woda odparuje dodać grzyby, cebulę, 2 łyżki masła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę poddusić jeszcze całość.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz