Bardzo lubię takie pieczone mięsa, bo po pierwsze wcale
nie są trudne ani skomplikowane do zrobienia. A po drugi co mi
zostanie z obiadu studzę, kroję w plasterki i mam
pyszną wędliną na kanapki.
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
marynata
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam. Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszam. Następnie nacieram całe mięso, przekładam do naczynia żaroodpornego i odkładam na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągam mięso wcześniej, by nabrało pokojowej temperatury. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 C i piekę pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie odkrywam i piekę jeszcze przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmuję i zostawiam na 10-15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz