Strony

Kategorie

Aromatyczna karkówka z szynkowaru

 








 Dziś dzielę się z Wami prosty przepis na mięso z szynkowaru,

 a dokładnie karkówkę z boczkiem. Bo nie ma to jak swojskie wyroby:)

 A przecież tak niewiele potrzeba, by muc cieszyć się kanapką

 z pyszną, aromatyczna domową wędliną. Szczerze polecam:)






Składniki:

  • 900 g karkówki
  • 300 g surowego boczku
  • 1 łyżka peklosoli
  • 1-2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wykonanie:

Mięso myję i osuszam. Następnie karkówkę kroje w małą kostkę 1,5-1,5 cm. Boczek miele w maszynce. Do miski wkładam mięsa, dodaje peklosól i całość wygniatam rękami, by dokładnie się wymieszało. Odkładam do lodówki na 12 godzin czasem całą dobę. Po tym czasie dodaje przyprawy i dokładnie mieszam. Do szynkowała wkładam worek i napełniam go mięsem, ugniatam i mocno skręcamy by nic nie wyszło i dociskam wieczkiem. W dużym garnku zagrzewam wodę do temperatury 85°C, (poziom wody ma być wyżej niż mięso)wkładam szynkowar i parze w temperaturze 80-85°C przez ok 2.5 do 3 godzin. Gdy mięso w środku osiągnie 85°C wyciągam i przekładam do garnka z zimną wodę, studzę. Po wystudzeni wkładam na noc do lodówki.


Smacznego:).















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz