Dawno nie było nic słodkiego, tak więc dziś zapraszam Was na ciasto z
kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie.
Mówię Wam to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)
Składniki:
biszkopt
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
masa budynowa
- 1 L mleka
- 1 duży budyń czekoladowy
- 1 duży budyń waniliowy
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo
- 400 ml śmietany
- 2 opakowania śmietan-fix
- 4-5 bananów
- 60 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając miksowania dosypywać po łyżce cukier . Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Tortownice o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 12 minut. Wystudzić.
Mleko podzielić na 2 razy po 500 ml.
Z 1 części mleka odlać 1/2 szklanki wsypać budyń czekoladowy, dokładnie wymieszać. Pozostałe zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego wlać masę i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Tak samo przygotować pozostałe mleko z budyniem waniliowym.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny masę, podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń czekoladowy i miksujemy aż otrzymamy puszysty krem. Tak samo robimy z budyniem waniliowym.
Banany obrać, przekroić wzdłuż.
Na biszkopcie układamy banany, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na nią waniliowy. Schłodzoną śmietanę ubić z fix-em i wyłożyć na krem budyniowy. Wierzch posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz