Pyszne, aromatyczne pulpeciki z papryką w sosie pomidorowym.
Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, bo całość nam zajmie tylko 25 minut.
Do tego tylko makaron i pyszne, pożywne danie mamy gotowe.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. 2 ząbki czosnku drobno posiekać. Do miski włożyć mielone, dodać cebulę, namoczoną bułkę, jajko, czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy okrągłe kuli i obtaczamy je w mące. Paprykę, cukinię pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w półksiężyce, pozostały czosnek posiekać. W rondlu zeszklić cebulę, dodać paprykę, cukinię oraz czosnek, smażyć 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki, oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wlać około 2 szklankami wody (bulion), zagotować. Następnie dodać klopsiki, całość dusić około 20 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, w razie potrzeby doprawić do smaku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz