Dziś przygotowałam bułki pszenne ze słonecznikiem i sezamem.
Polecam bo, takie domowe pieczywo jest najlepsze.
Wyszły pyszne, chrupiące idealne na śniadanie.
- 450 g maki pszennej
- 300 ml wody
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 100 g słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
dodatkowo
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 1 jajko
Wykonanie:
Do miski wrzucić rozkruszone drożdże, dodać cukru, 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki. Odstawić na bok na 10-15 minut. Mąki przesiać razem, dodać do rozczynu, następnie dodać sól, 1 jajko, olej, słonecznik i resztę wody. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układam,y na niej bułki w większych odstępach od siebie. Odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Blaszkę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C
i pieczemy przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wstydzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz