Dziś przepis na pstrąga pieczonego z warzywami.
Danie szybkie jak również i łatwe do zrobienia.
Do tego bardzo smaczne, zdrowe i kolorowe.
Idealne na piątkowy obiad.
Składniki:
- 2 pstrągi
- 500 g warzyw marchewka, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa (użyłam mrożonki)
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- cytryna
- masło
- sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Warzywa przełożyć na durszlak i rozmrozić. Cytrynę pokroić w plasterki, szalotkę na ćwiartki, a czosnek w plasterki. Ryby umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć z wierzchu jak również i w środku. Do środka każdej ryby włożyć koperek, plasterek cytryny i plasterki czosnku. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ryby. Pstrągi naciąć z wierzchu, ułożyć na nich kawałki masła i po plasterku cytryny. Dookoła ryby wyłożyć warzywa, posolić, popieprzyć i skropić je olejem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez ok 25-30 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz