Klopsiki z mięsa mielonego marynowane w delikatnej zalewie octowej
to pyszna przekąska na każdą imprezę. Przepis na klopsiki jest genialnie prosty
i bardzo szybki do zrobienia. A tu zapraszam na kulki rybne.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- olej do smażenia
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
zalewa
- 4 szklanki wody
- 200 mla octu
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 cebule
Wykonanie:
Wszystkie składniki na zalewę zagotować, cebulę pokroić w piórka, wrzucić do zalewy.
Cebulę, czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebule z czosnkiem, doprawić do smaku papryką słodką, solą i pieprzem, dodać również bułkę tartą (około 2-3 łyżki, tyle by dało się ładnie formować kotleciki). Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Klopsiki wkładamy do słoika, zalewamy letnia zalewą, zakręcić. Ostudzone wkładamy do lodówki na 3 dni, by się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz