Dziś przepis na pysznego, soczystego kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim.
Chociaż dnie wygląda na skomplikowane to w gruncie rzeczy jest bardzo łatwe
i szybkie do zrobienia. W efekcie końcowym wygląda i smakuje znakomicie.
Polecam :)
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- ziarna sezamu
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Na patelni na maśle podsmażyć szpinak, wrzucić szpinak, smażyć aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto francuskie przekroić na dwa kawałki. Na środek każdego położyć mięso, na wierzch przesmażony szpinak. Ciasto po bokach ponacinać w paski, następnie paski przekładać raz z jednej raz z drugiej strony na zakładkę, przełożyć na blaszkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Blaszkę wkładamy do nienagrzanie piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut w temperaturze 200°C aż ciasto ładnie się zrumieni.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz