Pewnie już o tym nieraz pisałam, że bardzo lubię zupy przez co często goszczą
u mnie w domu. Dziś królował kapuśniak z pomidorami pyszny, rozgrzewający
pachnący wędzonką i bardzo sycący. Idealny na dzisiejszy jesienny, deszczowy
dzień. A tu zapraszam na tradycyjny kapuśniak albo ze słodkiej kapusty.
Składniki:
- 500 g kości/żeberek wędzonych
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wkładamy żeberka, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość 2 L wody, gotujemy 30 minut. W między czasie obieramy warzywa, kroimy w kostkę (bez cebuli) i dodajemy do wywaru, lekko posolić. Całość gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy z garnka i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w osobnym garnku. Do ugotowanej kapusty dodać odcedzone ziemniaki. Cebulę pokroić w półksiężyce, zeszklić, dodać pomidory całość chwile poddusić. Cebulę z pomidorami przełożyć do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz