Dziś na obiad była dziczyzna, a dokładnie gulasz z dzika z grzybami.
Jako że mięso z dzika można dostać bez problemu to podzielę się moim
przepisem na pyszny gulasz. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.
Gulasz podałam z kaszą jęczmienną i buraczkami, było pysznie. Polecam :)
Składniki:
- 600 g gulaszu z dzika
- 2 cebule
- 250 g grzybów
- 1,5-2 szklanki bulionu
- masło klarowane do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
marynata
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 4 ziarna jałowca
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz młotkowany
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wrzucić rozgniecione ziarna ziela angielskiego, jałowca oraz pozostałe składniki marynaty. Dodać mięso, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w piórka. Na patelni zeszklić na maśle cebulę, dodać grzyby, razem smażyć przez kilka minut. W rondlu podgrzać masło, wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony, dodać grzyby z cebulą. Całość zalać bulionem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso dusić na małym ogniu w razie potrzeby podlać bulionem. Kiedy mięso będzie już miękkie, sos zagęścić wodą z mąką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz