Pyszne domowe ciasto ucierane z rabarbarem, które jest bardzo proste do
przygotowania i najważniejsze że zawsze wychodzi. Idealne do niedzielnej kawy,
albo gdy mamy niespodziewanych gości. Dodatkowym plusem jest to, że do ciasta
można dodać dowolne owoce. Szczerze polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
- 400 g rabarbaru
- 3 łyżki budyniu waniliowego
Wykonanie:
Rabarbar obrać, umyć, pokroić w 1 cm kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, odstawić na 30 minut. Następnie osączyć z nadmiaru soku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami na puszystą jasną masę. Następnie dodawać po 1 jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Rabarbar obtoczyć w budyniu, dodać do ciasta i wymieszać. Blaszkę 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st.C grzałka góra-dół przez 45 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz