Czas zacząć przygotowywać zapasy i wypełnić po brzegi swoją spiżarkę.
Dziś pod nóż poszła papryka, duuuużo papryki. Zimą taka papryka konserwowa
będzie idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy obiadu.
Składniki:
- 3 kg papryki
- 2 duże cebule
zalewa
- 3 L wody
- 1,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 2,5 łyżki soli
dodatkowo na każdy słoik ok 500 ml
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 ziarna pieprzu ziarnistego
- 1/3 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżki oleju
Wykonanie:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w plastry. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, przestudzić. Do słoików wkładamy paprykę, plaster cebuli oraz przyprawy. Następnie zalewamy przestudzoną zalewa, wlewamy na wierzch olej, zakręcamy. Na dno garnka dajemy ściereczkę, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do ich 3/4 wysokości. Od momentu zagotowania się wody pasteryzujemy (gotujemy) przez 15 minut. Wyciągamy z garnka
i układamy do góry dnem. Smacznego :)
i układamy do góry dnem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz