Uwielbiam zupy z fasolką szparagowa, a z zieloną fasolką najbardziej.
Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej ryż.
Zupa wyszła sycąca i naprawdę bardzo dobra, polecam :)
Składniki:
- 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- kawałek pora
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 szklanka ryżu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Por pokroić w półplasterki. Mięso umyć, włożyć do garnka, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, zalać 2-2,5 L zimnej wody, zagotować. Po 15 minutach gotowania wrzucamy fasolkę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wkładamy pokrojone warzywa, wsypujemy ryż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy ok 15 minut do miękkości warzyw. Na koniec zupę zabielamy, zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz