Bardzo lubię ogórki szczególnie małosolne i kiszona, ale takim w occie też nie
pogardzę. Dziś mam dla Was mój przepis na przepyszne, chrupiące ogórki
konserwowe, które zimą będą pyszny dodatkiem do obiadu,
kanapki albo po prostu do schrupania.
Składniki:
- 5 kg ogórków gruntowych
- 3 marchewki
- 2 cebule
na każdy słoik ok 900 ml
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- baldachim kopru z ziarenkami
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu ziarnistego
- 1 duży liść laurowy
zalewa
- 3 L wody
- 2,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Cebulę pokroić w plasterki. Do każdego słoika wkładam koper, ogórki, marchewkę, plaster cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, pieprz i łyżeczka gorczycy. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Całość zalewam gorącą zalewą, zakręcam. Na dno dużego garnka dajemy ściereczkę. Wkładamy słoiki do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Od momentu zagotowania wody, pasteryzujemy ( gotujemy) 5-7 minut. Wyciągamy z garnka, odwracamy słoiki do góry dnem, przykrywamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz