Bardzo lubię bób, więc gdy tylko pojawia się na straganach młodziutki bób to
pomysłów mam wiele co z niego zrobić. Tym razem zapraszam Was na kotlety,
które są pyszne i bardzo sycące. A na blogu również znajdziecie kilka przepisów
na sałatki czy pastę do chleba z bobem.
Składniki:
- 1 kg bobu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bób ugotować do miękkości, wystudzić. Obrać ze skórki i przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Cebulę, czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do bobu dodać cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki bułki tartej oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy odrywamy kawałki, formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz