Dziś zapraszam na pyszne klasyczne danie z papryki. Taka faszerowana papryka
będzie idealnym pomysłem na letni obiad. Moje papryczki są wypełnione
mięsem mielonym i ryżem, bo takie lubię najbardziej.
Składniki:
- 6-7 białych papryczek
- 300 g mięsa mielonego
- 2/3 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- olej do smażenia
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju razem z czosnkiem. Do miski przełożyć ryż, mięso mielone oraz cebulę, wymieszać. Na koniec dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Papryki umyć, odciąć górę, wyciąć gniazda nasienne. Każdą papryczkę napełnić farszem i przykryć odciętą górną częścią papryki. Do naczynia żaroodpornego wlać 1/4 szklanki wody, ułożyć papryczki, posmarować olejem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz