Szarlotka to ciasto które uwielbiam, pewnie dlatego że w domu rodzinnym
mama robiła ją bardzo często. A szarlotka w jej wykonaniu to mistrzostwo
świata. Ja dziś zrobiłam z dodatkiem wanilii, oczywiści prawdziwej
i wyszła pyszna :)
Składniki:
ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 8-10 jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- cynamon
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier oraz masło, posiekać, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i
schłodzić w lodówce przez 1,5 godziny.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody, przesmażyć, pod koniec dodać cukier , wanilię oraz cynamon.
Blaszkę 22x34 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki, podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Na ciasto wyłożyć jabłka. Rozwałkować 2 częścią ciasta i wyłożyć na jabłka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz