Dziś przepis na sernik z kokosem, który często gości na moim stole. Sernik należy do
moich ulubionych, jest delikatny, rozpływający się w ustach, a wierzch ciasta
uzupełnia beza kokosowa, która jest lekko chrupiąca.
Składniki:
ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- szczypta soli
masa serowa
- 1 kg sera
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g śmietany 30%
- 6 białek
- 150 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka, zagnieść ciasto. Uformować kulkę, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Blaszkę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec przez 15 minut.
Ser zmielony trzykrotnie, utrzeć z jajkami, żółtkiem i cukrem, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do twarogu i wymieszać do połączenia się składników.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 50 minut.
Pod koniec czasu pieczenia sernika ubijamy białka na sztywną pianę, następnie ciągle miksując, stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Bezę kokosową wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze przez 12-15 minut. Po wystudzeni zrobić kratkę, albo esy-floresy roztopioną na parze czekoladę z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz