Dziś prosty, klasyczny przepis na pyszny obiad. Schab duszony z cebulą to danie,
które jest naprawdę szybkie i łatwe do zrobienia. Mięsko wyszło delikatne, miękkie i
aromatyczne. Schab podałam z ryżem i surówką z białej rzodkwi i marchewki.
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 4 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- smalec do smażenia
- majeranek
- słodka czerwona papryka
- sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ubsmażyć mięso z dwóch stron, zdjąć z patelni i wrzucić cebulę z czosnkiem, lekko oprószyć solą, majerankiem i papryką, zeszklić. Do cebuli dodać mięso, ziele angielskie, liść laurowy i podlewam szklanką wody. Dusić na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewać małą ilością wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz