Golonka na moim stole nie gości często, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić
na kawałeczek tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę
na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka,
a tu zapraszam na golonkę bez kapuchy:)
na kawałeczek tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę
na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka,
a tu zapraszam na golonkę bez kapuchy:)
Składniki:
- 4 małe golonki wieprzowe
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 dużego selera
- 2 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- smalec/olej do smażenia
- mielona czerwona papryka
- kminek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Włożyć do garnka zalać zimną wodą, zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać 5 ziaren ziele angielskiego, 4 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, 1 cebulę i gotujemy wszystko razem do miękkości mięsa. W czasie gdy gotuje się golonka, robimy kapustę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu, dodać odciśniętą kapustę, kminek, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalać 2 szklankami wywaru z golonki, gotować do miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką mieloną papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz