Dziś przepis na zupę fasolową, pachnąca wędzonką i majerankiem.
Do tego zupa jest sycącą, rozgrzewająca i bardzo pyszna.
Składniki:
- 300 g drobnej fasoli
- 300 g kiełbasy
- 250 g boczku
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- olej do smażenia
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Fasolę zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dania do fasoli dodajemy boczek, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 45-55 minut, aż fasola będzie prawie miękka. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać do fasoli i gotować do miękkości warzyw. Wyciągnąć boczek, pokroić w kostkę. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć kiełbasę z cebulą, na koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć, przełożyć do garnka, dodać również pokrojony w kostkę boczek i majeranek. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Pietruszkę drobno posiekać, przed podaniem posypać pietruszką. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz